/ Георги Димитров
Протестиращите да не се поддават на провокации, призовават органите на реда
Публикуваните преди малко материали потвърждават информациите, които се изнасяха от правоохранителните органи в последните дни, за това, че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите и да се създават провокации. Има данни за организираност. По моя опит огромната маса от хора излизат на протест по свое убеждение, но винаги има някакво малцинство вътре, което се опитва да опорочи протеста. Уважаеми граждани, не се поддавайте на провокации! Ние сме там, за да помогнем за това изразяване на вашето мнение. Това каза заместник-директорът на СДВР Антон Златанов по време на извънреден брифинг.


"Приздоваваме в следващите дни на протеста гражданите да не се поддават на провокации на протеста. Снощи хора ни казаха, че в своите редици са познали лица, които се опитват да провокират напрежение, и бяхме помолени да отстраним такива лица", допълни Златанов.

Започва проверка на действията на полицаите на протеста (ВИДЕО)

"Благодарим на всички, които не се поддават на провокации и протестират мирно. Отново първите редици на служителите ни са Антиконфликт, което значи, че полицията иска протестите да бъдат мирни", каза още той и отново призова гражданите да не се поддават на провокации, "ние сме там, за да помогнем", заяви Златанов.

МВР: Протестът в София приключи без сериозни нарушения на обществения ред

Шефът на "Охранителна полиция" към СДВР - Антон Златанов обясни, че "тези шествия не са съгласувани със Столична община, въпреки това ние съдействаме и създаваме организация за тези, които протестират и за тези, които искат да се придвижват спокойно из града".

Златанов призова "гражданите, когато видят група провокатори или провокатор, да ни ги посочат и заедно да действаме".

Младежи с черни качулки запалиха факли сред протестиращите (ВИДЕО)

Той обясни, че снощи е имало " един единствен инцидент - гражданин е счупил стъклото на кола, собственост на медия. Лицето, счупило стъклото, е задържано в Първо районно за неговото деяние.

"Отново призовавам всички граждани, които идват на протест да не се поддават на провокации, а да протестират, съобразявайки се със закона, ние ще им съдействаме за това нещо", категоричен бе Златанов.