Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София изглежда интелигентен човек, широко рекламиран като преуспял бизнесмен и иноватор. Това са добри новини, но те свършват дотук. Пластовете зад тази кандидатура ни отвеждат към миналото, заклеймено от европейска България, към комунистическия режим, обявен от българския парламент за престъпен, към мракобесните години, когато Държавна сигурност съсипваше животи и съдби на цели поколения. Това се казва в позиция на председателя на СДС Румен Христов за кандидатурата на Васил Терзиев, публикувана в профила му във Facebook.

Фандъкова: Малко странна е четворната коалиция с леви и десни зад кандидатурата за кмет на София

Ако Васил Терзиев беше издигнат от БСП, това щеше да е най-нормалното политическо решение, защото той напълно олицетворява завета на Тодор Живков, който заявява няколко месеца преди 10 ноември пред група млади комунисти: "Другари, време е да превърнем политическата власт в икономическа!". Но Терзиев е издигнат от тези, които се именуват "промяна" и "градска десница"! Звучи абсурдно, нали?! Но е факт. И как да разбираме желанието на Христо Иванов от 2016 г. за лустрация от второ поколение? Какво промени това негово верую, та да припознава трето поколение наследник на ДС за кандидат?! Въпрос, на който може да има повече от един отговор, защото неведнъж съм казвал, че „Да, България“ не са десни. Не така стоят нещата с привържениците на ДСБ, които вярвам, че продължават да са убедени десни антикомунисти и демократи. Ще преглътнат ли те тази кандидатура, ще разберем наесен.

Кандидатът за кмет на ПП-ДБ и „Спаси София”: Бил ми е предлаган и министерски пост

"Питам се как наричащите себе си градски десни не намериха някой успял внук на репресирани от комунизма, на жертви на Народния съд, на лагерници от "Белене, "Слънчев бряг", Скравена, на крупни предприемачи отпреди 9 септември?! Може би, защото такива успели млади хора няма. Вероятно, докато Терзиев си е спестявал от закуските, както самият той ни убеждава, те не е имало как да спестяват, а са се борили за оцеляване по време на кризите, до които ни докараха управленията на БСП през прехода", заявява Христов.

Кой е кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“

"И как все така се случва, че младите милионери в България са деца, внуци или имат някаква връзка с червената номенклатура и Държавна сигурност? Нима те са най-умните и предприемчиви българи? Категорично не! Те са ясното доказателство, че икономическите мрежи на ДС са силни и здрави и до днес. И един от големите грехове на СДС, когато имаше цялата власт е, че не направи пълна лустрация! Макар че през този период не съм бил на висока партийна позиция, се извинявам и дълбоко съжалявам за тази грешка! Ако го бяхме сторили, днес нямаше да обсъждаме защо внук и син на висши ДС офицери е кандидат за кмет на София. И отсега предупреждавам, че ако бъде избран за кмет, Терзиев ще бъде следващият министър-председател, защото Държавна сигурност няма да пропусне възможността да овладее отново цялата власт, прикрита зад „успели“ свои наследници", подчертава Христов.