Рекултивацията на депото в Горни Богров ще приключи през 2015-а
Рекултивацията на депото в Горни Богров ще приключи през 2015-а / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Рекултивацията на депото в Горни Богров ще приключи през 2015-а
58439
Рекултивацията на депото в Горни Богров ще приключи през 2015-а
  • Рекултивацията на депото в Горни Богров ще приключи през 2015-а

През пролетта на 2015 година трябва да приключи рекултивацията на депото в с. Долни Богров до София. Това каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска на представянето на проекта.

В депото ще се извозват отпадъци от сортиращите инсталациите в Суходол, Требич и Филиповци. След затварянето на депото в Суходол, към новото в Долни Богров ще се извозват не всички видове отпадъци, а два вида фракции - инертни материали и неразградими отпадъци. След края на рекултивацията, там ще се направят зони за отдих с тревни площи, дръвчета и храсти.

Първоначалната идея беше на депото в Долни Богров да се извозват строителни отпадъци, но с разрешение от екоминистерството проектът беше променен. Очаква се това да намали необходимата сума за финансиране, каза Мария Бояджийска и обясни повече за видовете фракции, които ще се извозват в рекултивираното депо. Това са подситови фракции и надситови фракции. Подситовата фракция представлява материал, който е доста тежък и вклъчва в голяма степен инертен материал - камъни, пясък, които са попаднали по един или друг начин в контейнерите за битови отпадъци. Другият материал, който остава, е такъв, който не може да бъде предаден за оползотворяване и изгаряне в циментовите заводи и не може да бъде рециклиран, тъй като е трайно увреден и замърсен.

Отпадъците от Суходол към момента не са пренасочени към депото в Долни Богров, защото там се изпълняват строително-монтажни дейности, каза още Бояджийска. Предвидена е поетапна техническа рекултивация - подравняване, вертикална планировка, изграждане на основите на газовите кладенци, които преминават в стария отпадък, изграждат се дигите, чиято цел е стабилизиране на тялото на депото, обясни Бояджийска.

Пренасочването на отпадъците към депото в Долни Богров ще стане след комплексно разрешително от екоминистерството, което се очаква през януари. Има твърдения обаче, според които депото в Суходол ще се напълни до края на тази година. Бояджийска не потвърди тези опасения, а миналия месец от общината обещаха, че криза с боклука
няма да има.

Рекултивацията на депото в с. Долни Богров ще струва 36 млн. лв., осигурени по Оперативната програма „Околна среда", като за първата година вече са отпуснати 11,5 млн. лв. за строителните дейности. 80 000 широколистни млади фиданки и 66 000 храсти ще бъдат засадени след рекултивацията на депото в Долни Богров. Отделно са предвидени 16 000 дръвчета и храсти за подмяна всяка година.

До края на 2014 година трябва да приключи рекултивацията на депото, което се простира на 370 дка. В момента то представлява насипи от отпадъци, които са с височина от 2 до 15 метра.