/ БГНЕС
Искаме мораториум върху вдигане цената на водата. Това каза Венелин Новаков, представител на Съюза на пенсионерите. Мораториум за София, мораториум за страната, ако трябва, уточни той.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) провежда открито заседание за обсъждане на доклад за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г.
 
С колко може да поскъпне водата в отделните градове?

Преди заседанието пред сградата на КЕВР граждани и съветници от Столичен общински съвет организираха протест, обявен срещу новото поскъпване на водата.
 
"Протестът, заради който сме тук, е, че не беше отразено досегашното противно мнение на много от гражданите в София специално и на Столичен общински съвет", каза Борис Цветков, общински съветник в СОС. Той каза, че има висящо дело по бизнес плана. "Нашият аргумент е преди да се проведе обществено обсъждане с гражданите, което не е направено и преди да се изчака изходът на делото, КЕВР да не увеличава цените на водата поне за София", заяви той.
 

БГНЕС

Актовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не подлежат на обжалване от гражданите и обмислям да атакувам това в Конституционния съд. Това каза омбудсманът Мая Манолова преди днешното открито заседание на комисията, където се обсъди доклад за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г.
 
Според нея регулаторът определя в интерес на монополистите цените на водата, а гражданите са длъжни да плащат, но нямат възможност да обжалват. "Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват, а има проблеми, недостатъци, пороци в действията на КЕВР", обясни Манолова.
 
Омбудсманът подчерта, че има повече от 30 жалби от различни населени места, от 10 области през последните един-два месеца. "Жалбите са подкрепени с подписки от по няколкостотин души. Хората се възмущават срещу драстичното поскъпване на цената на водата, особено тези от малките населени места", заяви тя.
БГНЕС, БТА