/ Община Перник
Най-хубавият Парк на предизвикателствата в Югозападна България бе открит днес в Перник. Уникалното място, разположено на 20 декара площ, се намира в местността „Войниковец“. Лентата беше прерязана от кмета на Община Перник Вяра Церовска и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.
 
„Щастлива съм, че в седмицата на Перник, когато е празникът на града, отваря врати най-атрактивния Парк на предизвикателствата“, сподели с много вълнение кметът Вяра Церовска. „Той е увеселителен, разнообразен със своите зони, които заедно с Централния градски парк, който изцяло сме обновили, и заедно с прекрасния Западен парк, намиращ се в непосредствена близост, ще дадат възможност на перничани и гостите на града да имат много места за отдих, почивка и изяви, развлечение и разговори. Тук има много интересни места, в които всяка възрастова група ще намери своето място“, коментира още Вяра Церовска.
 
Министър Аврамова не скри емоцията си, че й е изключително приятно да присъства на откриването на този прекрасен парк. „Искам да поздравя кмета на Община Перник и нейния екип за тяхната иновативност, в подбора на проектите и мисленето, с което превръщат Перник в модерен европейски град. С 22 млн. лв., които се влагат в социална, образователна, административна и пътна инфраструктура, в облагородяване на градската среда по Оперативна програма „Региони в растеж“, Перник ще се превърне в по-привлекателно и модерно място за живеене“, посочи министър Аврамова.

Парк на предизвикателствата в Перник
Община Перник

В центъра на парка е изградена сцена, подходяща за различни културни дейности и забавления. В близост до нея е разположена въжена градина на три нива, заедно с кула с вита стълба, със стоманена конструкция „хексагон“. В западната зона на обекта има специални трасета за планинско колоездене. В източната му част, сред съществуващата дървесна растителност, е изградена зона „Търсене на философския камък“.
 
Обособено е място за разполагане на палатки. Там е оформено огнище и пилон за знаме. Три нови детски площадки са също част от зоните за активен отдих, както и специално комбинирано игрище. Навсякъде е осигурен достъп на хора с двигателни проблеми, също и за родители с детски колички. Разбира се, всичко това е обезопасено с инструктори, които ще водят смело жителите и гостите на града по стъпките им, когато решат да опитат своя кураж.
 
Предвиден е автомобилен достъп до централната част на обекта, където е съсредоточена по-голямата част от съоръженията и дейностите. Мащабният проект се реализира по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.
 
В рамките на проекта беше реализирана и реконструкция на моста над река „Струма“, който също беше официално открит днес от кмета Вяра Церовска и регионалния министър Петя Аврамова. Мостът свързва няколко квартала с централната част на града. Идващите коли от общините Трън и Брезник през него могат директно да отидат на вътрешноградската магистрала, без да утежняват движението през центъра на Перник.

Парк на предизвикателствата в Перник
Община Перник

„Мостът е изцяло обновен. Старата метална конструкция е подменена със стоманобетонна. Ширината на съоръжението е 9 метра, с две ленти за движение и тротоари за пешеходци от двете страни. Направена е пътна маркировка, монтирани са пътни знаци. Направени са и допълнителни парапети за безопасност“, обясни кметът Вяра Церовска. Министър Аврамова поздрави кметския екип, че е включил в проекта именно такъв обект за подобряване на експлоатационните качества, за отводняването, за достъпност на хора в неравностойно положение.
 
Мостът в кв. „Варош“ е построен през 1952 година и оттогава досега не беше ремонтиран, което затрудняваше движението на колите и гражданите в централната градска част.
 
В рамките на визитата си министър Аврамова посети и изграждащия се комплекс от четири детски площадки в Градския парк. Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди – от люлки, катерушки и трамплин за най-малките до маси за тенис за по-големите. Две от площадките – за деца до 3 години и от 3 до 12 години, вече са готови и се ползват от малчуганите.
 
Другите две се довършват в момента. Няма да липсват и въртележка, беседка и пейки, а настилката ще бъде ударопоглъщаща в различни цветове. Общата стойност на новите съоръжения е близо 150 000 лева, които са от капиталовите разходи на Община Перник.