Откриха информационен център за бизнеса
Откриха информационен център за бизнеса / снимка: Sofia Photo Agency

Информационно-консултантски център към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община ще консултира предприемачите в София за възможностите да кандидатстват по оперативните програми на Европейския съюз. Центърът беше официално открит от управителя на фонда Кирил Григоров, председателя на управителния съвет на фонда Ирина Йорданова и управителя на Българска народна банка Иван Искров.

Информационният център ще дава безплатни консултации на малките и средни предприятия как да получат финансиране на проектите си по оперативните програми „Конкурентоспособност” и „Развитие на човешките ресурси”, обясни Ирина Йорданова и добави:

„Общо фирмено управление, свързано с финанси, кредитиране, човешки ресурси, здраве и безопасност на работа. И третото – много важно направление, е свързано с прилагането на техническото законодателство на Европейския съюз, нещо жизнено важно за оцеляването на малкия и среден бизнес – това са стандартите за управление на качеството – ISO 9001, стандартите за безопасност на хранителните продукти – ISO 22000.

За шестгодишното си съществуване Общинският гаранционен фонд е издал над 220 гаранции по проекти на малки и средни предприятия с ангажимент към банките за над 5 милиона лева.

Така е улеснено усвояването на кредити на обща стойност над 25 милиона лева.