Нова цветна борса и ремонт на пазара за екзотични животни, мъдрят общински съветници
Нова цветна борса и ремонт на пазара за екзотични животни, мъдрят общински съветници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нова цветна борса и ремонт на пазара за екзотични животни, мъдрят общински съветници
51552
Нова цветна борса и ремонт на пазара за екзотични животни, мъдрят общински съветници
  • Нова цветна борса и ремонт на пазара за екзотични животни, мъдрят общински съветници

Да се направи нова цветна борса в София, да се ремонтира пазарът за екзотични животни в „Подуяне", а Западният парк да се даде на концесия. Това са част от темите, които обсъдиха общинските съветници по комисии в общината. Идеята е цветната борса да се изгради на пазар „Оряхово" в район „Надежда", а пазарът за екзотични животни „Подуяне" да се ремонтира изцяло. Плановете за Западния парк са концесионерът да построи атракционен комплекс, спортни съоръжения, фитнес, охрана и детски площадки.

Част от столичните пазари са в окаяно състояние по различни причини, каза вносителят на предложението Николай Стойнев: „Павилиони и маси, които всеки е сложил там, където му хрумва, висящи найлони и стоки със съмнителен произход. Има реституирани имоти частна собственост вътре в самите пазарни площадки, има продадени отделни малки терени през годините".

Такива проекти за реконструкция вече има за Женския пазар, „Димитър Петков", „Ситняково" и др. „Днес приключва работата на комисията, която трябва да определи проектанта за втората част на Женския пазар, терена между „Кирил и Методий" и бул. „Тодор Александров", обясни Стойнев.

В момента няма подходящ терен за цветна борса в София, като предлаганото място в район „Надежда" е комуникативно и удобно, обясни изпълнителният директор на „Пазари Север" Райна Александрова: „Има предвидена зала като изложбена, може да се правят презентации на цветята".

Другата идея е да се реконструира съществуващото тържище в район „Оборище", на което и в момента се продават екзотични животни като декоративни, рибки, котенца, кученца, мишки, чинчили, избори Александрова.

Пазарът в „Оборище" съществува от 1953 година, но не е ремонтиран нито веднъж. Целта е да се кандидатства за финансиране на двата проекта по програма „Джесика", като изпълнението им няма да надхвърли 3 млн. лева, обясни още Александрова. Тя изрази надежда и двата пазара да са готови догодина.

25 години е предложеният максимален срок за концесията на Западен парк, пък обясни заместник-кметът Мария Бояджийска. Предвижда се в първите три години концесионерът да инвестира 2,5 млн. лв. в атракционен комплекс и близо 300 000 лева в спортни съоръжения. Освен това се изискват и 2,7 млн. лева инвестиции в поддържането на парка, алеите, озеленяването, почистването, охраната и други, обясни още Бояджийска: „Настилки, осветление. Даваме възможност на инвеститора да инвестира и в кафенета, ресторант, сладкарница".

Общината няма да изисква концесионна такса, а печалбата трябва да се инвестира в поддържането на парка, обясни още Бояджийска. Тя допълни, че не се предвижда платен вход на парка.

И читалищата да могат да кандидатстват с проекти по програмата "Зелена София" се предвижда в новите правила, които бяха представени на общинската екокомисия. Парите, които общината отпуска за тазгодишната програма обаче са намалени от 200 000 на 150 000 лева. Според общинските съветници от БСП няма логика да се увеличава броят на бенефициентите, а да се намалява финансирането. В отговор вносителите на предложението заявиха, че ще търсят и външни източници за дофинансиране на част от проектите. Промените в програмата предстои да се гласуват на заседанието на СОС в четвъртък.