НДК светва с цветовете на европейското знаме
НДК светва с цветовете на европейското знаме / БГНЕС архив

С редица прояви отбелязваме Деня на Европа 9 май. На тържествена церемония пред президенството ще бъде издигнато знамето на Европа.

По- късно над 400 младежи ще посетят Дома на Европа, където ще научат любопитни факти за ЕС и европейските институции. В публично четене под надслов „Истории за Европа" актьори, журналисти, спортисти и певци ще прочетат различни истории, посветени на мира и единството в ЕС.

Честваме Деня на Европа с редица обществени прояви

В четенето ще се включат актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова, журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев, Николай Колев и Румен Йовчев, историкът и учител Емил Джасим, както и ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК в България Теодор Стойчев и Огнян Златев.

В 21.00 ч. светлинно и музикално шоу ще освети с цветовете на европейското знаме и ще озвучи с химна на ЕС Националния дворец на културата в София, сградата на Община Пловдив и сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна. Това са трите български града, избрани за Европейски столици на различни международни прояви.