Луковмарш в столицата: без факелно шествие и въпреки забраната
Луковмарш в столицата: без факелно шествие и въпреки забраната / снимка: БГНЕС, архив

Около 300 души се включиха в тазгодишния Луковмарш, въпреки, че шествието не бе съгласувано със Столичната община. Проявата премина при изключително засилено полицейско присъствие и без традиционното факелно шествие.

Органите на реда записваха данните на присъстващите и ги проверяваха на контролнопропусквателни пунктове, като не допускаха хора употребили алкохол или носещи в себе си оръжия и следяха за издирвани лица. Опасенията на полицията бяха да не се стигне до сцени, подобни на тези от вчерашния протест в Пловдив.

Сборният пункт на участниците в Луковмарш бе Паметникът на незнайния войн. Полицията обаче раздели участниците на две групи, едната остана на паметника, а друга до градската галерия. Двете групи се събраха, но около 18.30 ч. бе изчетена заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, с която шествието се забранява.

С тази заповед участниците в мероприятието трябваше да се разотидат. В крайна сметка обаче те стигнаха до къщата на ген. Христо Луков на ул. „Тракия”.

Десет от участниците във възпоменателното шествие за ген. Христо Луков са отведени в столични полицейски управления, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причините за задържането им са липсата на документи за самоличност и притежание на забранени предмети. Един от отведените мъже е разпознат като участник във вчерашния протест, провел се в Пловдив.

Луковмарш се провежда през февруари в София всяка година от 2003-а насам. Представлява траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, който е спорна личност в българската история. Бил е лидер на силно повлияния от фашизма и национализма Съюз на българските национални легиони и е поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх. Поради тази причина редица неправителствени организации и общности считат, че Луковмарш е неонацистка проява.