Луковмарш ще се проведе, отсякоха организаторите
Луковмарш ще се проведе, отсякоха организаторите / снимка: БГНЕС
Луковмарш ще се проведе, категорични са организаторите
70401
Луковмарш ще се проведе, категорични са организаторите
  • Луковмарш ще се проведе, категорични са организаторите

Луковмарш ще се проведе въпреки отказа на Столичната община да съгласува шествието. Това заявиха за Дарик организаторите на проявата.

По думите на Пламен Димитров от Българския национален съюз, решението на местната управа няма никаква тежест, а факелното шествие в памет на ген. Христо Луков ще се проведе, но с променен маршрут по настояване на СДВР.

Тази година началната точка на шествието ще бъде Паметникът на незнайния войн, но организаторите отказват да издадат понататъчния маршрут. Според Пламен Димитров няма правно основание традиционното шествие да бъде забранявано.

"Режимът е уведомителен, така че не е коректно да се казва, че маршът е забранен. Той просто не е съгласуван с общината. Няма правно основание за забрана, а едно несъгласуване не значи абсолютно нищо. Няма наличие на нужните по закон обстоятелства, за да бъде забранен маршът, просто ние се възползваме от конституционното си право да се съберем на едно място и да отидем на друго организирано", каза той. Организаторите обещават по време на шествието да се спазват ред и дисциплина.

Пламен определи и нападките от различни неправителствени организации и партии като неоснователни. "Всички хора, които ни нарат фашисти и определят генерала по този начин, не са доказали твърденията си. Тоест говорим за откровени лъжи и клевети", каза Пламен Димитров. На въпрос защо сега за първи път шествието не се съгласува, след като се провежда от 2003 година насам, Димитров смята, че "има директен натиск на ниво държава".

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова не одобри трасето на шествието въз основа на становища, които е поискала от МВР и главния прокурор Сотир Цацаров.

Луковмарш се провежда през февруари в София всяка година от 2003-а насам. Представлява траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков, който е спорна личност в българската история. Бил е лидер на силно повлияния от фашизма и национализма Съюз на българските национални легиони и е поддържал близки връзки с нацисткия режим на Третия райх. Поради тази причина редица неправителствени организации и общности считат, че Луковмарш е неонацистка проява.