/ СДС-Бургас
Места за памет
102152
Места за памет
  • Места за памет
Пречупени петолъчки ще изгреят в София 1 септември. Инициативата е наречена “Памет за утре“ и предвижда те да бъдат поставени на девет места, свързани с комунизма.

Инициаторите ги определят като „места на памет“, а 99 млади хора, родени след 1990 г. ще шестват по тях на 9 септември. Смисълът на проекта е да се припомни за комунистическия режим, но според проф. Искра Баева, идеята не е добре обмислена и едва ли ще постигне целта си.

Как се преподава комунизъм в училище?

Смисълът на проекта е да се види как младите хора ще разпознаят в архитектурната среда в центъра на София, местата, свързани с един от най-кървавите периоди в българската история, а финансовото измерение на проекта е пренебрежимо малко, обясни историкът проф. Евелина Келбечева, която е сред инициаторите.

Живеем в свободно общество и всеки може да изразява своите виждания, смята проф. Искра Баева и добави, че е хубаво да пазим паметта за утрешния ден. Според нея обаче идеята не е добре обмислена и едва ли ще постигне целта си.

Спорът около учебниците за 10-ти клас не стихва

От образователното министерство не взеха отношение по темата с аргумента, че инициативата не е свързана нито с училищата, нито с учебните програми. От Столичната община изпратиха писмена позиция, в която се казва, че събитието попада в Закона за митингите, манифестациите и събранията и режимът е уведомителен, а визуалната му стилистика е съгласувана от художествено-експертния съвет с характер на временна акция.