Художници скочиха срещу Столична община заради търг за терени
Художници скочиха срещу Столична община заради търг за терени / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Художници скочиха срещу Столична община заради търг за терени
55164
Художници скочиха срещу Столична община заради търг за терени
  • Художници скочиха срещу Столична община заради търг за терени

Художници протестираха пред сградата на Столичната община срещу процедурата, обявена от общинското дружество "Пазари Изток", чрез която пазарът на художествените занаяти на улица "Париж" трябва да се превърне в пазар с павильони, а художниците могат да наемат павильон чрез участие в таен търг. Творците заявиха, че не желаят да участват в търга и че досега са заплащали по 60 лева месечно за тротоарно право на площта от 2 квадрати метра. От Столичната община обявиха, че замразяват процедурата с обявения търг за две седмици, докато бъдат проучени възможностите за осигуряване на облекчен режим на работа за творците.

Общо 60 художници творят и продават своите произведения на улица "Париж" от над 15 години, като плащат на общината тротоарно право. Ако теренът бъде преустроен като пазар с павильони, ще има място само за 40 от тях. За да наеме павильон, всеки от тях трябва да участва в търга, който беше насрочен за понеделник.

"Търга го правят таен, без да има никаква визия за това кое и как ще бъде, без никаква информация. При нас никой не дойде да ни каже, че тук ще има това и това. Питаме инспекторите на "Пазар Изток", които всеки ден минават, а те вдигат рамене и казват, че нищо не знаят и никой нищо не им е казал", обясни художникът Александър Янушев.

Председателят на стопанската комисия към общинския съвет Николай Стойнев обясни, че процедурата с търга се прави периодично и увери, че теренът е предназначен само за художниците. "Нормално е и те като хора, които продават това изкуство, да се явяват на конкурс, за да участват и да наемат тези терени", каза още той.

Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов обеща, че ще бъде намерено решение, с което да се запази обликът на занаятчийската улица. "Ще имаме разговори - много сериозни с "Пазар Изток" и ви уверявам, че аз ще защитавам тезата, че трябва да има художници, трябва да има изкуство и трябва да им помагаме, защото това не е всеки вид търговска дейност", допълни Чобанов.