За първи път лекоатлет обиколи планината Витоша за по-малко 8 часа. Христо Цветков пробяга 100 км за 7.45:34 часа, с което подобри собственото си постижение с цели 22 минути. Той финишира и 1 час преди втория след него. За Христо това е трета победа на Витоша от общо 7 негови участия.

„Тази година подготовката ми беше най-сериозна откъм време и усилия. Отне ми 3-4 месеца, между 3 и 5 часа на ден”, призна лекоатлетът. За пръв път той спазвал и по-строг хранителен режим, с което свалил близо 8 кг.

Бягането на Христо е хоби. По професия той е програмист. Миналата година, след участието му в същото състезание, той предложи брак на тогавашната си приятелка, която днес му е законна съпруга.

Трасето, по което участниците мерят сили, започва от - Националния исторически музей в столичния квартал „Бояна”, минава през стръмно изкачване в планината, селата Владая и Кладница, язовир „Студена” и се връща през източните села Железница и Бистрица и кв. „Драгалевци”.

Състезанието събира всяка година на-добрите планински маратонци в България, а и такива хора, които просто са решили да предизвикат силите си. Този път на маратона са се явили 800 човека.
NOVA