Заседание на Епизоотичната комисия на община Болярово
Заседание на Епизоотичната комисия на община Болярово / Общински пресцентър Болярово

Епизоотичната комисия на община Болярово се събра на заседание заради откритите и вече унищожени две огнища на шарка по овцете и козите - в с. Стоилово, общ. Малко Търново, обл. Бургас и в с. Кочан, общ. Сатовча, обл. Благоевград, съобщиха от общинския пресцентър. „Въпреки отдалечеността на тези огнища, трябва да вземем превантивни мерки за недопускане на заболяването на територията на нашата община. Тъй като сме гранична община, ежедневно през границата с Турция преминават бежанци, повечето от Сирия. Затова е необходимо да се набележат мерки за недопускане и разпространение на заразата” - отбеляза кметът на Болярово Христо Христов, който е председател на комисията.

Ветеринарят на общината д-р Вълко Вълков е запознал останалите членове на комисията със заповедта на министъра и с епизоотичната обстановка в съседните области, общини и държави. Със заповедта на министъра са забранени пазарите и изложбите на дребни преживни животни на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. Животновъдите, които отглеждат дребни преживни животни, не трябва да позволяват смесване на животните с други стада при паша и водопой, а също не трябва да купуват животни с неизяснен здравен статус. На територията на тези области е забранено движението на живи овце и кози, с изключение на тези, които са предназначени на незабавно клане. Ограничението се налага заради диагностицираната шарка по овцете, открита сред 191 животни в с. Питон в гръцката област Еврос, на 60 километра от Капитан Андреево и на 2 километра от границата с Турция.

Заболяването не е опасно за хората и се предава при контакт с болни животни. Податливи към него са овцете и някои чифтокопитни диви животни, а козите са само приносител на заразата.

Комисията набеляза и мерки за недопускане на заразата на територията на община Болярово - кметовете и кметските наместници да съставят списъци на стопаните, притежаващи овце и кози – точен брой животни, които да бъдат представени на ветеринарния лекар до 17 октомври; да бъдат районирани пашата и водопоя на овце и кози, за да нямат контакт отделните стада; органите на гранична полиция и полицейски участък да засилят контрола за движение на живи животни; стопаните да предприемат мерки за повишаване биологичната защита на фермата. При съмнение за заболяване веднага да бъде уведомен ветеринарният лекар.