За първи път след 128 години откриха храм в Ямбол
За първи път след 128 години откриха храм в Ямбол / община Ямбол

Нов православен храм беше открит в Ямбол. Църквата е в квартал „Аврен" и носи името „Успение на Пресвета Богородица". Това е първата новопостроена църква през последните 128 години.

Храмът е изграден изцяло с дарения, основен ктитор е Кольо Колев, един от строителните предприемачи от Ямбол. Обектът е построен по проект, дарен от архитект Любомир Семерджиев. Средствата за голяма част от църковното обзавеждане са събирани от настоятелството на храма в продължение на десетина години.

Църквата беше тържествено осветена днес от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

За първи път след 128 години откриха храм в Ямбол
netinfo

„Голяма привилегия е за всеки който днес присъства на този празник, на всеки който живее в града, да съпреживееш градежа на един храм, а такъв в града ни не е имало от над сто години. За мен това е един огромен знак, щом градът ни е обедини енергия и желание и със Божията воля да съгради този храм. Един град, който е на 1700 години, го чакат още хилядолетия. Това е знак и за нас, и за нашите деца, и за нашите наследници," заяви кметът Георги Славов по време на официалната церемония по освещаването на храма.

Строителството на храма бе започнато на 1 ноември 2010 г., когато Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий освети терена и положи основен камък за начало на това богоугодно дело.

В квартал „Аврен", където бе открит новия храм, живеят около 20 000 жители.

За първи път след 128 години откриха храм в Ямбол
netinfo