Винарският бранш трябва да се самоизчисти, според министър Трайков
Винарският бранш трябва да се самоизчисти, според министър Трайков / Дарик Сливен

Преди около 10-15 години бяха създадени много лозя и нови изби, защото имаше пари по САПАРД и това е добре, но сега трябва да се работи за марката „българско вино". Това заяви по време на ритуала „зарязване" в лозов масив в новозагорското село Еленово министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него винарският бранш трябва да се самоизчисти от тези, които развалят пазара в чужбина.

„Ако в някои страни все още има доставчици, които идват в български изби и казват, че имат само две изисквания - от виното да не се умира и да струва под 60 цента на бутилка, очевидно нещо не е както трябва. Всеки в правителството по своите възможности и своя ресор допринася за това, нивото на българското вино да се вдигне", заяви министърът.

На Трифон Зарезан ритуално „зарязаха" също председателят на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева, депутатът Диан Червенкондев, областният управител Марин Кавръков, кметът на Нова Загора Николай Грозев, след което дегустираха най-доброто от избата на фирмата-домакин, която е чуждестранен инвеститор в региона.

В 2 600 дка лозови насаждения вече дават плод над 16 сорта грозде, като цялата собственост включва 15 хиляди дка, които ще се превърнат в лозя. Инвеститорът продължава да изкупува земя. Гордост на производителите е сортът „Пино Ноар", като втората реколта от местното лозе е станала медалист на световен конкурс за пенливи вина в Дижон, Франция, след това за две поредни години златен медалист в Швейцария. Избата е печелила и златен медал на световен конкурс за „Мускат Отонел".

Преди традиционното зарязване на лозите министър Трайков бе на среща с бизнеса в общината в Нова Загора, като основните притеснения, изказани там са от конкуренцията на нашата продукция от вноса, данъчната коректност на държавата и европейските програми.