/ ВиК Сливен
„ВиК“-Сливен започва работа по проект за подобряване качеството на работните места, финансиран от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът се реализира по процедурата за добри и безопасни условия на труд.

При представянето на проекта, неговият ръководител Марин Тенев посочи, че, от общата му стойност от над 360 500 лв., 80 на сто е безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд - 288 500 лева. Националното финансиране е 43 270 лв., а собственото съфинансиране - 72 117 лв.

Подобряване на работната среда чрез осигуряване на по-добри и безопасни условия на работа и внедряване на гъвкави форми за по-ефективна организация на труд е идеята на проекта.

Основните дейности са свързани с усъвършенстване системата за управление на човешките ресурси във „ВиК“-Сливен, внедряване на колективни мерки за защита и въвеждане на полезни практики за удължаване на професионалния живот на по-възрастните работници и служители над 54 години.

Целта е намаляване на трудовия травматизъм, професионалните болести и отсъствията по болест, ограничаване на общата и професионалната заболеваемост и трайно намалената работоспособност.

Вик-Сливен с идеен проект за подобряване водоснабдяването в село Сотиря

Предвидени са 7 тематични обучения на ВиК служителите, за запознаване със специфичните рискове за тяхното здраве, превенция на рисковете при експлоатация и поддържане на водоснабдителни и канализационни системи и при работа с химични агенти, срещу стреса и негативните психологически фактори.

Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Основните дейности трябва да приключат през септември 2018 година. В резултат се очаква да се повиши качеството и производителността на труда в дружеството.

Дейностите по проекта включват обезопасяване на обекти с  неблагоприятен микроклимат и осигуряване на помещения за хранене и почивка, съобразени със  специфичните условия на труд.

След оценка на риска на работното място, ще бъдат закупени специализирано работно облекло, лични предпазни средства от по-висок клас и средства за колективна защита, за работа в помпени станции, камери на водоеми, шахти, резервоари, кладенци, тръбопроводи, колектори, в изкопи за отстраняване на аварии по водопроводната и канализационната мрежа. Ще се контролира безопасността при работа с електрически ток и опасни химични вещества. Ще бъде осигурен достъп до работната среда за хора с увреждания.

Проектът гарантира правилното прилагане на законодателството в областта на безопасните и здравословни условия на труд. Според управителя на водното дружество инж. Севдалин Рашев, той ще насърчи нужната промяна в поведението на работници и работодатели, за прилагане на полезни практики за здравето на ВиК служителите, за повишаване на тяхната работоспособност и изграждане на съвременна система за управление на човешките ресурси.

Гости на встъпителната пресконференция бяха зам.-кметът на община Сливен Румен Иванов и зам.-областният управител на Сливен Камен Костов