Вандали драскат по 33-метровия кръст над Сливен
Вандали драскат по 33-метровия кръст над Сливен / сн. Дарик - Сливен

Вандали продължават да драскат по 33 - метровия метален кръст, който се издига на върха на Бармук баир над Сливен, видя репортер на Дарик.

Още по време на строежа е имало оскверняване с графити в основата, съобщи свещеникът Йоан от катедралния храм „Св. Димитър. Сред надписите, които видяхме няма сквернословия или богохулни неща. Просто някои от изкачващите се на баира са решили да се увековечат и написали имената си. Сред кандидатите на славата са Чанко, Биньо, животното Спартак,

 

Вандали драскат по 33метровия кръст над Сливен
netinfo

Ваня, Константин, Ема, Мортеза, Кацаров, някои са писали имената си на латиница има и обяснения в любов.

 

Вандали драскат по 33метровия кръст над Сливен
netinfo

А над всичко това има частица от символа на християнската еманация на любовта.

Частицата от Кръстното дърво е била отдавна вградена в кръста и то почти тайно. За вграждането отец Йоан призна пред репортер на Дарик в навечерието на Кръстовден. Стана известна причината за „тайната" на това събитие. Йоан разказа, че той самият занесъл частицата на хълма по поръка на Сливенския митрополит Иоаникий още преди близо година и половина. Дотогава тя се пазела в сградата на митрополията. Парчето от кръста, на който е бил разпнат Христос, било подарено от Проватския епископ Игнатий, който и до днес е посланик на Българската православна църква в Москва и българското подворие там. Игнатий, който е брат - близнак на участвалия в Биг Брадър Тодор Карагьозов, го донесъл в Сливен в малък реликварий, който представлявал скромна малка кутийка, прилична на саркофаг, която съдържала малка тресчица.

Реликвата е била вградена в най-горната секция на металния кръст в присъствието на основните дарители - братята Димитър и Зафир Гочеви и други дарители от сдружение Ника, за да се предпази от посегателства. Поставена е в специална кутия, заварена във вътрешната част на голямата тръба на тялото на кръста. След това сегментът е качен и сглобен най-отгоре в конструкцията.