В Стралджа не се договориха за СИК
В Стралджа не се договориха за СИК / Общински пресцентър Стралджа

Политическите сили в Стралджа не се договориха за СИК, съобщават от общинския пресцентър. С официално писмо на 9 април кметът на общината Митко Андонов е поканил представителите на политически сили за участие в консултациите за определяне съставите на СИК за произвеждане избори за народни представители на 12 май. Спазвайки разпоредбите на ЦИК ръководителите на ПП ”ГЕРБ”, Коалиция за България, ДПС, Атака, „Синята коалиция” и НДСВ трябваше да представят писмено предложение за състава на СИК, заедно с удостоверение за актуално правно състояние на партията, пълномощно за представяне на политическата сила и списък на резервни членове  на СИК.

На консултациите заместник-кметът Иван Георгиев е направил  предложение за попълване ръководния състав на СИК съгласно квотите на партиите в парламента и Решение № 6 на РИК. В общината, при 30 избирателни комисии, ще има 90 ръководни места /председател, зам.-председател и секретар/, които, съответно, се разпределят 44 за ГЕРБ, 18  за Коалиция за България, 14 за ДПС, 9 за Атака, 4 за Синята коалиция и 1  за НДСВ. Предлагайки броя на местата за председатели, зам.-председатели и секретари по партии Георгиев е уточнил, че това е възможно най-справедливият начин, който не ощетява нито една партия и е в тон с указанията и спуснатите квоти.

Представителите на политическите партии и коалиции не са успели да стигнат до консенсус, като, според информация от общинския пресцентър, представителят на ГЕРБ е напуснал консултациите.

Атанаска Христова, секретар на общината е отбелязала, че други консултации е невъзможно да се насрочват. Представителите на политически партии и коалиции ще трябва още днес да представят своите предложения, за да може да се подготви проекта за РИК и да се изпрати до 11 април. Крайното решение за състава на СИК отново ще бъде на Районната избирателна комисия.