Протест пред общината и опашка пред мобилния кабинет за ваксинация имаше в първия ден с изисквания за "зелен" сертификат в Сливен.

Около петнайсет души изразиха несъгласието си с въведените изисквания и ограничения пред сградата на общината, издигнаха плакати с надписи "Ваксината е личен избор", "Не на зелените смъртификати" и др. Хората се организират през социалните мрежи и възнамеряват да продължат да протестират и през следващите дни.

"Карат ни да се ваксинираме с несертифицирани субстанции, а искат ние да носим сертификат за тях, което е абсурдно", коментират те. Надежда Маргенова, която е медицинска сестра, подкрепи протестиращите, като подчерта, че тя самата е ваксинирана, но сята, че ваксинацията е личен избор и кампания не се прави по време на епидемия.

Около двайсетина души чакаха пред мобилния ваксинационен кабинет, който отвори в района на кооперативния пазар в града. Според търговци на пазара, интересът към кабинета е голям, хората са чакали на опашки и вчера. По-голямата част от тях желаят да се ваксинират, заради ограниченията.

Протест и във Велико Търново срещу зеления сертификат (СНИМКИ/ВИДЕО)

По данни на Единния информационен портал през последното денонощие в областта са си поставили ваксини 320 души, като завършен имунизационен цикъл имат 28158 души, с бустерна доза са общо 202-ма. Имунизационни пунктове работят в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" и МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен, както и в МБАЛ "Св.Петка Българска" в Нова Загора.

От областната полиция съобщиха, че е постъпило заявление за протест срещу "зелените" сертификати  от 17.30 часа. Организаторите са предупредили за пешеходно шествие с очаквани 500 участници.
БТА