/ iStock/Getty Images
В Сливенска област към момента няма регистрирани огнища на инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете.

За превенция на заболяванията Областната епизоотична комисия е разпоредила редица мерки, тъй като рискът от африканска чума по свинете не е отминал. От началото на годината досега има регистрирани, макар и ограничен брой, положителни проби при диви свине, а  инфлуенцата може да се предава и на човек, като заразяването става при обслужването на отглежданите птици, напомнят от РЗИ.

В областта има 3 индустриални и 9 фамилни ферми за отглеждане на свине. Собствениците спазват всички необходими мерки за биосигурност, посочиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

В Сливенско, също при стриктно спазване на изискванията, работи и най-голямата ферма в страната за отглеждане на кокошки-носачки.

Стопанствата от типа "заден двор", регистрирани през миналата година, са 523 в областта. 400 от стопаните са заявили, че освен птици, зайци и други домашни животни, ще отглеждат и свине.

ОДБХ е отказала регистрация на 100 души, тъй като личните им дворове не са отговаряли на ветеринарно-санитарните изисквания.

Инспекторите на Областната дирекция засилват контрола, особено в населените места, разположени в близост до индустриалните ферми и фамилни стопанства.
 
БТА