В склада на „Берета Трейдинг имало и други боеприпаси
В склада на „Берета Трейдинг имало и други боеприпаси / Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Продължават взривовете на отделни снаряди, разхвърляни в района на взривения склад край пътен възел „Петолъчката", съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

Все още се издирват тримата работници от склада, които са в неизвестност от вчера. В момента бронирани военни автомобили издирват по земя безпилотния летателен апарат, който е бил свален от силния вятър, докато е заснемал обстановката в района.

Министър Ангелов посочи, че в склада на фирмата „Берета Трейдинг" е имало и други боеприпаси: „Взривът в производствения цех е със сила 10 тона тротил. Въпросът е, че в тези складове - 12 на брой, се съхраняват много голямо количество боеприпаси, които далеч не само за утилизация. Съхранява се и стрелково оръжие, стрелкови боеприпаси. Това е склад на фирма, която се занимава и с търговия, освен с утилизация. Ние сме дали за утилизация по договора общо около 272 тона. Всъщност много малка част от боеприпасите, които сме дали по този договор за утилизация с „Берета Трейдинг", са боеприпаси, извлечени от Челопечене и съхранявани в нашата база в Костенец. 24 часа след като отекне последният взрив има готовност модулни групи от инженерни специалисти да проучват целия терен около склада и съответно да извършат обезопасяване на изхвърлените снаряди. Трикилометровият параметър се охранява в от полиция и от войници от центъра за подготовка на танкови специалисти в Сливен от армията. Няма опасност за околните селища. Има опасност, ако се ходи в района около самия склад, той е доста голям. Извършва се и прочистване на пътя от Петолъчката за Бургас, за да може да се пусне в движение", обясни Ангелов.

 

Министърът заяви, че ще внесе промени в закона за боеприпасите и взривните вещества, с които да се премахне правилото, че оставащите след утилизация боеприпаси трябва да се връщат на държавата: „С това ще дадем възможност, боеприпаси, които подлежат на утилизация, да се изнасят извън страната и да бъдат унищожавани в специални заводи. Това ще даде възможност все по-малко боеприпаси да се утилизират в страната. Освен това, и част от тях, които са абсолютно годни, ги продаваме на фирми, имащи право да извършват такава търговия".