Увеличават се заболелите след ухапване от кърлежи
Увеличават се заболелите след ухапване от кърлежи / netinfo

21 са случаите на марсилска треска от началото на годината до месец май в сливенска област, съобщи в интервю за Дарик доктор Даниела Калева от РИОКОЗ. За същия период на 2006 година случаите са били 13. Повечето от тях са в община Сливен, следвана от община Нова Загора и на последно място Твърдица с два случая.

Пациентите са били в добро общо състояние, няма починали. Повечето от случаите са регистрирани в селата, но това не означава, че градът е пощаден от заболяванията, каза Калева. За същия период са регистрирани и девет случая на лаймска болест.

В Сливен заболелите са четирима, Котел двама, в Нова Загора случаите са три. Миналата година от януари до май няма регистрирани случаи на лаймска болест.

Пръскането срещу кърлежи е свързано с техния размножителен период - май –април. Обработките на тревните площи е удачно да стават в този период, каза доктор Калева и допълни, че зависи и от метеорологичните условия. Ако през тези месеци няма влага, обезкърлежаването може да се извърши и през май-юни.