Увеличават се болестите при децата в училище
Увеличават се болестите при децата в училище / netinfo

Със 16 % се е увеличил броят на диспансеризираните деца в предучилищна възраст и учениците в Сливен през изминалата учебна година, показва анализ на специалисти от РИОКОЗ в града. Близо 94 на сто от децата, посещаващи детски градини и ясли са преминали профилактични прегледи, като при тези прегледи са открити 557 заболявания и аномалии. Общо 182 са диспансеризираните деца в предучилищна възраст. Преобладават инфекциозните заболявания, на второ място са болестите на дихателната система.

При учениците след профилактични прегледи са открити 690 заболявания. Най-голям е броят на учениците с нарушение на зрението, следвани от болните от астма. На трето място са регистрираните случаи на затлъстяване. На диспансерен отчет се водят 787 ученика. Най-голям е броят на заболяванията на нервната система, следват болестите на костно-мускулната система и съединителната тъкан и болестите на ендокринните жлези и обмяната.

Специалистите препоръчват да се сформира работна група за разработване на регионална програма за подобряване на здравословното състояние на децата и учениците в Община Сливен.