Тържествено честване на 136 години от Освобождението на Ямбол
Тържествено честване на 136 години от Освобождението на Ямбол / Община Ямбол

С тържествено честване бе отбелязана 136–ата годишнина от Освобождението на Ямбол от турско робство. Церемонията се състоя пред паметника, изграден на мястото, където са посрещнати първите руски войници – до НУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Началото на празничната програма поставиха  Ямболският духов оркестър и  танцов ансамбъл „Ромбана”.

„На днешния ден през 1878 година, сред пепелищата на опожарения и почти изцяло разрушен от отстъпващата турска армия наш град, тогавашните ямболци вдишват първите глътки на свободата. Паметта за всичко това ни задължава да сме още по -отговорни, да съхраним родолюбието, копнежа за свобода и независимост”.С тези думи се обърна към ямболци по време на церемонията кметът на Община Ямбол Георги Славов.

Честването продължи с  тържественият ритуал, с отслужване на благодарствен молебен и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча. Веднага след това стартира и празничното шествие – по ул. „Търговска”, пл. „Освобождение, ул. „Цар Освободител” – до паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите.