Стартира приема на заявления за извънредна субсидия на производителите на животински продукти
Стартира приема на заявления за извънредна субсидия на производителите на животински продукти / Dariknews, Архив

Приемът на заявления по схемите за извънредно подпомагане на производителите на животински продукти стартира на 23 ноември, понеделник. Подпомагането ще се предоставя на производителите на краве, овче, козе и биволско мляко и на производителите на овче и козе месо, които са най-силно засегнати от спада на цените в сектора.

Схемите, по които ще може да се кандидатства са за подпомагане на база доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за подпомагане на брой млечни крави в стопанството, за подпомагане на брой овце-майки и/или кози-майки в стопанството, както и за подпомагане на брой биволици в стопанството.

Допустимите за подпомагане земеделски производители ще бъдат оповестени публично в срок до 19 ноември на определените за това места в Централното управление и Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие", както и на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие".

В списъците за всеки земеделски производител ще бъде посочено количеството мляко в килограми и броят на животните, за които има право на извънредно подпомагане по посочените схеми. Заявленията ще се подават до 4 декември 2015 г. в съответната Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие".

Кандидатите за подпомагане заявяват само участие в схемите, без да посочват количеството краве мляко и/или броя на животните, подлежащи на подпомагане, и декларират съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие".

В срок до 10 декември със заповед на министъра на земеделието и храните ще се определи размерът на плащането за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно по различните схеми. Изплащането на средствата ще се извършва по банков път от Държавен фонд „Земеделие" до края на 2015 г.