Ямбол
Ямбол / община Ямбол
Десетото издание на Националния конкурс за млади художници и писатели „Душата на един извор” стартира в Ямбол. Млади автори на възраст от 15 до 25 години могат да се включат със свои творби в категориите „Изобразително изкуство“ и „Литература“. Конкурсът е посветен на паметта и творчеството на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев. Целта му е откриване на млади таланти в областта на литературата и изобразителното изкуство, поощряване на техните творчески търсения и стимулиране развитието им в избраната от тях сфера. Много от лауреатите от предишни издания на конкурса вече са утвърдени автори със свои самостоятелни книги и изложби.

Творческото предизвикателство е със свободна тема и в двете конкурсни категории. Участниците ще бъдат оценявани в две възрастови групи – от 15 до 19 години и от 20 до 25 години. Първите трима, отличени във всяка категория и възрастова група, получават следните награди: І място – 1200 лв.; ІІ място – 800 лв.; ІІІ място – 600 лв.

Допустимите техники в категория „Изобразително изкуство” са акварел, пастел, темпера, графика, масло. Форматът на картините да е в диапазона: от минимум 30/42 см, до максимум 50/70 см.

Литературните произведения не трябва да са по-дълги от 3 страници /100 машинописни реда/, като допустимите жанрове са приказка, кратък разказ или есе.
Кандидатите могат да участват и в двете категории – изобразително изкуство и литература, с по едно авторско произведение, специално подготвено за конкурса.
Всяка творба следва да е придружена от попълнен и подписан формуляр за кандидатстване. Пълният регламент на конкурса и формулярите за участие могат да бъдат изтеглени от интернет-страниците на организаторите: община Ямбол: www.yambol.bg , „Овергаз“: www.overgas.bg и Фондация „Млада България“: www.mladabg.org .

Крайният срок за изпращане на произведенията е 13 април 2018 година, на адрес: 8600, Ямбол, пл. „Освобождение“ № 1 – за конкурса.
Резултатите ще бъдат обявени до 4 май 2018 г.