Сменят управителя на „Напоителни системи” – Сливен
Сменят управителя на „Напоителни системи” – Сливен / Дарик Сливен, Архив

Безобразното състояние на коритото на река Тунджа е основната причина за наводненията по поречието й в началото на декември. „Реката е обрасла с дървета, храсти, наносите са огромни, може би от 20 години не е почиствано това корито, което е ангажимент на държавата, не на „Напоителни системи” - заяви управителят на „Напоителни системи” – Сливен Мустафа Мустафов.

Той допълни, че още в средата на септември 2014 година дружеството е поискало изпускане на водите на яз. „Жребчево” до достигане на контролен обем от 280 млн. кубика, при обем на водоема към 1 октомври 303 млн. кубика и максимален обем 400 млн. кубика.

От министерството на околната среда и водите обаче, е разрешено изпускане само на 10 млн. кубика. „И това е началото на сагата. Само през октомври допълнителният приток в язовира е 62,5 млн. кубика вода и към 1 ноември вече сме с обем от 356 млн. кубика, т.е. само за няколко дни трябва да изпуснем 96 милиона кубика. Ако бяхме спазили техните предписания, трябваше да изпускаме по 100 кубика в секунда и така събитията от началото на декември да се случат още пред ноември” – категоричен е Мустафов.

В сливенското дружество на 18 ноември е получено писмо от МОСВ, с което се нарежда за четири дни да бъде спряно изпускането на язовира, тъй като водният стоеж при Елхово е бил 304 сантиметра. Така се е стигнало до натрупване на нови 22 млн. кубика вода в „Жребчево”.

Към 1 декември обемът на язовира вече е 375 милиона кубика, а до 9 декември новият приток вода към водоема е 91 милиона кубика. На 4 декември в „Напоителни системи” – Сливен идва ново писмо министерството, с което се нарежда източването на язовира отново да бъде спряно, за да се предпазят от наводнение Ямбол и Елхово. „За тези три дни притокът беше 34 милиона кубика вода в язовира. Ако бях изпълнил тази заповед, обемът щеше да стигне 408 млн. кубика, при максимум 400 млн., това щеше да доведе до автоматично отваряне на клапите на язовирната стена и тръгване на 320 кубика в секунда към селищата след язовира” – каза още Мустафа Мустафов.

Той бе категоричен, че очаква уволнението си след пресконференцията, на която обяви хронологията на събитията, довели до наводненията в Ямболско. „Вчера, 8 януари, са внесени документите за заличаване на управителя на „Напоителни системи” – Сливен и аз ще бъде уволнен още следващата седмица. Това се очакваше – при смяна на властта” – коментира Мустафов. Според него уволнението на управителя на „Басейнова дирекция – Пловдив”, мотивирано с това, че не осъществил контрол над „Напоителни системи” е политическо, тъй като контролът се осъществява от Дирекция „Води” към МОСВ. „Не го познавам този човек, но той не е длъжен да контролира язовира. А и ние ежедневни сведения давахме в МОСВ, а не в „Басейнова дирекция” – каза Мустафов.

Според него за овакантената длъжност управител на „Напоителни системи” – Сливен ще бъде назначен отново Коста Каранашев, който и преди бе на този пост.