честване
честване / областна администрация Сливен
С военни почести,  тържествено издигане на националния флаг и поднасяне на цветя  пред паметника на Хаджи Димитър премина официалната церемония на централния площад в Сливен послучай  Съединението. Молитва за здраве и добруване отправи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий.  В приветствието си  към гражданите кметът на община Сливен Стефан Радев подчерта, че Съединението на Княжество България с Източна Румелия е изцяло българско дело, организирано от български водачи, подкрепено от българския народ, защитено от българската дипломация.

Сливен
областна администрация Сливен

Гост на празничния ритуал бе областният управител на Сливен Чавдар  Божурски. В знак на почит и уважение към деятелите на съединисткото движение той поднесе венец пред паметника на Хаджията. Венци и цветя бяха положени още от народните представители Десислава Танева, Кольо Милев, Таско Ерменков,  ръководители и представители на държавни и общински структури и ведомства, общински съветници, политически партии, обществени и патриотични организации, културни институции, много ученици и граждани. Концерт изнесе фолклорният състав към читалище „Хаджи Димитър” в Сливен. Организатори на церемонията бяха община Сливен, военно формирование 22 220, читалище „Х.Димитър”.

Сливен
областна администрация Сливен


 
На 6 септември 1885 г. Панайот Хитов, който по това време е бил в града, получава телеграма от Захарий Стоянов за провъзгласяването на Съединението в Пловдив.  След като научава радостната вест, още същия ден воеводата отива в сливенската префектура с активните деятели на движението Димитър Куртев и Манол Георгиев. Те заставят администрацията да предаде властта. Сред сливенците, допринесли за обединителната кауза, са още Димитър Сяров, Атанас Попиванов, много участници в освободителното борби.