Ще актуват изоставен храм на митрополията
Ще актуват изоставен храм на митрополията / Доброслав Иванов

За изоставения повече от 10 години православен параклис „Св. Цар Борис - Михаил - Покръстител" в Сливен ще бъде съставен акт за терена и той, заедно със сградата, ще  бъде прехвърлен на митрополията след решение на Общинския съвет през януари-февруари следващата година. Това обяви началникът  на отдел „Общинска собственост" Камелия Симеонова по време на кръгла маса, организирана от Младежки културно-просветен център ИХТИС.

По време на дискусията бяха прожектирани снимки, показващи занемареното пространство около недействащия храм и паметните плочи наоколо с валящи се презервативи и нечистотии. Не за пръв път жители на квартал „Клуцохор алармират, че мястото е пиаца на проститутки и наркоманско сборище, а търговци на дърва се облекчават там. Според отец Йоан Петров, по документи сградата на параклиса е на протокол 2, въпреки че видът й е като за акт 15. Едно от задълженията на инициаторите за построяването на параклиса е било да има настоятелство, което да се застъпва пред компетентните органи да не се откриват около храма и на разстояние по-близо от 100 метра търговски и туристически обекти, питейни и развлекателни заведения, както и да не се развиват дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция.

Храмът бе изграден по инициатива на Тракийско дружество „Лазар Маджаров", което нямаше представител на дискусията. Бившият зам. кмет на Сливен Красимир Николов, в ролята си на строителен надзор, каза, че е бил помолен да съдейства за акт 15, но не е имал право на това. Нещата за новия параклис започнали добре - имало собственик, възложител, проектант, изпълнител и надзор, но оттам нататък няма нито един съставен документ за хода на строителството, което било задължение на възложителя, заедно с останалите участници в строителството. А това е необходимо, за да може да се докаже, че сградата отговаря на условията за ползване, поясни Николов. Участниците в кръглата маса решиха, че трябва да се обърне отново внимание на полицията да не допуска поругаване на параклиса и терена около него, поне докато няма ограда. От ИХТИС се надяват, че миряните ще могат да посетят богослужение в параклиса в деня на Цар Борис - Михаил през май.