Реките в Сливенско са превърнати в сметища, алармира областният управител
Реките в Сливенско са превърнати в сметища, алармира областният управител / netinfo

Коритата на реките в Сливенска област са превърнати в нерегламентирани сметища е констатацията от обследването, извършено от Областна администрация. Някои от реките попадат във вододайните зони на Язовирите Асеновец и Камчия, а други са в Сливен.

Реките в Сливенско са превърнати в сметища алармира областният управител
netinfo

Уведомителни писма, подкрепени със снимков материал, анализ и карта на замърсяванията са изпратени до Басейновите дирекции за управление на водите за Източнобеломорски район - Пловдив и за Черноморски район - Варна, РИОСВ - Стара Загора, Напоителни системи ЕАД - Сливен, ригионалната дирекция по хидромелиорация и Дирекция „Гражданска защита", както и до кметовете на общини, съобщи областният управител Марин Кавръков.

Според него заради тези потенциално опасни водни обекти има опасност страната ни да бъде глобена при следващата проверка от Европейския съюз, след като получи една година отсрочка на 16 юли за привеждане на неотговарящите на стандартите сметища в съответствие с Директива 1999/31.

Областният управител даде пример с глобените държави - през 2000 г. Гърция с 20 хиляди евро за всеки ден закъснение, през 2003 г. - Испания с 624 150 евро годишно за лошокачествена вода за балнеолечение. На два пъти била глобявана със солени суми и Франция за неизпълнение на правото на ЕС.

Нито една глоба за замърсяване до този момент не е наложена нито от общините, нито от държавните институции, а община Котел все още не е приела наредба за управление на отпадъците, а почистването е ангажимент на кметовете, общинските съвети, отделите по екология и фирмите по сметосъбирането.

Реките в Сливенско са превърнати в сметища алармира областният управител
netinfo

Кавръков прие идеята на Дарик кметовете на населени места да направят общоселски събрания за решаване на екологичния проблем и те ще бъдат извикани на среща с областния управител.

Събранията трябва да помогнат да бъде отстранен туморът в народопсихологията, според който боклукът се изхвърля в реката.

Някои от кметовете наемали хора, които почиствайки селото, просто изхвърляли сметта извън него.