Ранното отпадане от училище обсъдиха на кръгла маса в Стралджа
Ранното отпадане от училище обсъдиха на кръгла маса в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

Ранните бракове при момичетата от ромски произход прекъсват обучението им, лошото качество на живот продължава да бъде една от причините за отпадане на децата от училище, както и лошото влияние на семейната среда. До този извод стигнаха присъстващите на кръгла маса под мотото «Подай ръка», която се проведе в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” – Стралджа. Основната идея бе да се обсъдят причините за ранното отпадане на ученици от училище, да се предприемат мерки за превенция, обясни директорът на училището Дора Найденова.

През годините се наблюдава, че „изпуснатите” от училище деца остават без ограмотяване, имат затруднение в овладяването на българския език, попадат под рисковете за залитане към престъпления,  изкушавани са от употреба на алкохол, цигари  и наркотици, а когато вече са зрели хора, трудно намират реализация на труда си.

Според педагога Пенка Георгиева, възможностите за отпадане на ученици видимо намаляват, но не достатъчно. Необходима е помощта на обществените организации и най-вече на родителите. Заместник-директорът на училището Виолета Андонова изрази притеснението си от незаинтересоваността към проблема от отдел „Закрила на детето”.

Живка Иванова от ЦСРИ констатира, че децата са бъдещи родители и ако училището съумее да ги насочи в правилната посока, то резултатите ще се мултиплицират.

Същото мнение споделиха и здравните медиатори, които познават добре живота в ромските квартали на Стралджа. Те дадоха примери за 13-14-годишни деца, които стават майки. В града има  и случай на родена през 1988 г., която има вече четири деца. Не липсват  кражбите на малки момичета, което понякога предизвиква родителите да спират принудително децата от училище, за да ги опазят.