Продължават проучванията на бежанска вълна и делото на Таню войвода
Продължават проучванията на бежанска вълна и делото на Таню войвода / Дарик

Предстои систематизиране на резултатите от научна експедиция на тема „Исторически и етно-културологични проблеми след голямото преселение от Югоизточна България в резултат на Руско-турската война от 1828 - 1829 г.", който бе проведена за трети пореден път през миналата година, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Сливен Георги Кюпчуков.

В проучването, проведено на територията на Силистренска област и област Търговище, са взели участие два отдела - „Възраждане" и „Етнография" и са постъпили много материали във фондовете. При теренното проучване са посетени информатори, които все още са носители на стари предания от предни поколения от селищата Тутракан, Пожарево, Дунавци, Гарван и др. за това голямо преселническо движение. Наред с основната тема за проучване е извършена известна теренна работа и по отношение на четата на Таню Стоянов или Таню войвода и пътят на неговата чета през 1876 г. Посетени са някои от селищата по пътя на войводата и са направени уговорки за последваща експедиция за теренен материал, който да влезе в научния архив и да последва научно издание.

Независимо от финансовата криза и намаляването на средствата по бюджета на музея бе открита нова етнографска експозиция към къщата - музей на сливенския бит и надеждите са, че тя ще бъде една от най-посещаваните, защото носи атрактивни елементи и информация за много празници, съобщи още музейният директор.