Проблемите с КТБ провалиха околосветска обиколка с ретро автомобил
Проблемите с КТБ провалиха околосветска обиколка с ретро автомобил / Община Сливен, архив

Сливенският пътешественик Валентин Дойчинов не успя да завърши околосветското пътешествие с ретро автомобил, което стартира в края на юни.  Причината е, че средствата, които бе заделил за начинанието са в КТБ. „Преходът през Турция мина без проблеми, имаше малки технически повреди, които отстранихме. За съжаление, влизайки в Иран двигателят затегна и, тъй като не можех да осигуря необходимите средства за ремонт, трябваше да се откажа след близо 2200 километра преход” – обясни Дойчинов. Обещаните от спонсори средства също не били дадени, тъй като на двама от тях средствата били в същата банка, а третият се отказал.

Валентин Дойчинов, председател на Ретро автомобилен клуб „Туида класик“ тръгна на околосветска обиколка заедно с Иван Монев – бизнесмен от Прага с български корени и любител и собственик на ретро автомобили. Автомобилът, с който двамата пътешественици поеха из света бе „Шкода 136 Рапид”, модел 1987 г.

„Иван навярно ще продължи обиколката. Отношението на чешкия бизнес към спонсорството на такива инициативи е коренно различно от това в България” – не скри огорчението си сливналията.

Идеята бе, стартиралата в Прага обиколка, да мине по трасето Гърция, Турция, Грузия, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Китай, Австралия, Чили, Аржентина, Боливия, Перу, Бразилия, Колумбия, Панама, Коста Рика, Хондурас, Гватемала, Мексико, САЩ, Португалия, Испания, Мароко, Западна Сахара, Гибралтар, Франция, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Германия и да завърши обиколката си на петте континента отново в Прага.

„Разбира се, че съм готов за втори опит, стига да се намерят средства” – заяви Валентин Дойчинов. Пътешествието бе посветено на 180 г. от създаването на първата фабрика на Балканския полуостров – тази на Добри Желязков, и на 214 г. от рождението му.