Приносът на  Евгени Кирилов в отношенията на ЕС с Македония
Приносът на Евгени Кирилов в отношенията на ЕС с Македония / netinfo

Пет конкретни стъпки и предложения в отношенията Македония - Европейски съюз е направил евродепутатът от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Евгени Кирилов от началото на мандата си като член на законодателното събрание на ЕС през юни 2005 г. Българският представител в Европейския парламент участва в съвместния междупарламентарен комитет Македония - ЕС. 

На 27 ноември 2007 г.  по време на Съвместния парламентарен комитет Евгени Кирилов внася поправка в заключителната декларация за нуждата от адекватна реакция на Македония на исканията на българските власти за възстановяване и поддръжка на българските паметници и военни гробища в страната. На 10 април 2008 г. Кирилов призова Македония да се въздържа от езика на омразата срещу съседите си по време на обсъждане на доклада за напредъка на Македония. На 24 юни същата година той прави изказване на заседание на Делегацията на Европейския парламент към Смесения парламентарен комитет ЕС-БЮРМ по повод изборите в Македония за тяхната целесъобразност и необходимостта от изясняване на всички противоречиви причини те да се проведат. Според Евгени  Кирилов след изборите Македония трябва да коригира своето поведение и първа стъпка в тази посока би било започването на конструктивен диалог със своите съседи.

Българският евродепутат участва и в дискусия на тема "Културното наследство на Балканите". В своето изказване пред форума той подчертава, че не трябва да се толерира манипулирането на историята, че изтриването на думи, доказващи българския произход на фрески в редица църкви на територията на Македония е недопустимо и, че като част от европейското културно наследство те трябва да бъдат запазени в оригиналния си вид.

На 29 ноември 2008г. Евгени Кирилов участва в 5-та среща на Съвместния парламентарен комитет ЕС - Македония. Кирилов бе докладчик от страна на Европейския парламент по въпроса за либерализацията на визите с Македония и в това си качество изрази подкрепата и на Европейския парламент, и на България за този процес. Нашият евродепутат изказа мнение, залегнало и в заключителната декларация от срещата, че има реална възможност визите за ЕС за македонските граждани да паднат до края на 2009 г. По време на заседанието той отново повдигна пред македонските власти въпроса за окаяното състояние на българските военни гробища и паметници в Република Македония, които наброяват общо 471 обекта. От присъстващите македонски депутати Евгени Кирилов получи уверения, че в момента се работи по въпроса за възстановяване на паметника на полковник Каварналиев край село Валандово и на мемориала "Фердинандова чешма" край град Дойран. Те изразиха увереност, че скоро ще бъде получено разрешение за възстановяването им.