Представиха вариантите за изграждане на  пьтен вьзел  Розова градина
Представиха вариантите за изграждане на пьтен вьзел Розова градина / Община Сливен

Община Сливен представи варианти за изграждането на пътен възел „Розова градина“ на обществено обсъждане вчера. Част от тях предвиждат изместване на кръстовището на бул. „Георги Данчев“ и ул. „Радой Ралин“ на изток със запазване на главното направление бул. „Братя Миладинови“ и бул. „Бургаско шосе“ или светофари на кръстовището с бул. „Хр. Ботев“ (кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Братя Миладинови“). Разработени са и комбинирани варианти – с изграждане на триклонни кръстовища на бул. „Хр. Ботев“ и кръгово движение при кръстовището с бул. „Г. Данчев“ и ул. „Радой Ралин“. Възможно е запазване на съществуващия мост с разделителен остров при „Розова градина“, който продължава и в острова на бул. „Георги Данчев“ и ул. „Радой Ралин“, обхващащи всички входове и изходи на пътния възел.

Според проектантите удачен е вариантът пътен възел „Розова градина“ да се регулира, освен с пътни знаци и маркировка, и със светофарна уредба. В предложението на арх. Станимир Стамов са заложени зелени площи, намерено е решение за пешеходците и преминаването към Градската градина. По време на обсъждането беше предложено да се направи 3D анимация на проекта, да се изгради втори мост в района, да се построи кръгово кръстовище на две нива, а също и такова, но с по-голям радиус на кръга, на който да се премести паметникът на Седми конен полк „Орлето“.

За „Розова градина“ проектни разработки във фаза „идеен” и „технически проект” с необходимият обем и съдържание не са разработвани, изрично уточняват от общината. Досега са правени няколко проучвания. През 80-те години е имало проект, който е спрян. През 2011 г. е разработен подробен устройствен план. Одобреният ПУП представя градоустройственото решение за района, но за реализацията на ПУП е необходимо и възлагането на „технически  проект”.

Предмет на обществено обсъждане вчера бе и благоустрояването на поречието на двата бряга на река „Асеновска“. Зоната за благоустрояване започва от бензиностанцията на бул. „Тракия“ и стига до сградата на „ВиК“. Проектните варианти са съсредоточени върху една централна алея около поречието на река „Асеновска“. Решенията за благоустройство предвиждат върху нея да са разположени различни площадки за деца и зони за възрастни. Съществуващият пешеходен мост, който свързва кварталите „Клуцохор“ и „Комлука“, е в много лошо състояние според арх. Стамов. Извън заданието на проекта той предлага решение за атрактивното включване на няколко изкуствени острова, които да свържат двата квартала при реализиране на проект за корекция на р. „Асеновска“. Предвидени са две велоалеи като едната ще бъде покрай ул. „Димитър Пехливанов-Добрович“, а другата покрай ул. „6-ти септември“, а също и изграждането на леки конструкции за поставянето на химически тоалетни.

Разликата между идейните варианти за благоустрояване на поречията на река „Асеновска“ е освен в различната конфигурация на детските площадки и изкуствените острови, и в новопредвидена пътека за бягане, разположена между моста и съществуващата спортната площадка, посочи арх. Станимир Стамов. На обсъждането бяха повдигнати въпроси за изграждане на паркоместа, алеи за разходка на животни, както и възможностите за забентване на реката за ритуалното хвърляне на кръста на 6 януари - Йордановден.

Обществените обсъждания се организират по проект „Изграждане на капацитет на община Сливен по ОПРР за следващия програмен период“ и продължават на 30 април, когато в залата на Областен информационен център ще се обсъдят предложения за зала „Сирак Скитник”, детски градини „Мак”, „Калина”, „Папазян”, „Детство”, „Зорница” и благоустрояване на парк „Хамам баир”.