"В момента, в който предложим реални мерки за реформа, заплатите на надзирателите ще бъдат увеличени. Тезата на правителството е пари срещу реформи".

Това каза в Сливен правосъдният министър Надежда Йорданова, която посети лишени от свобода в Сливенския женски затвор. Тя разговаря с част от надзирателките, които я очакваха след края на срещата с протестни ленти на униформите си.

Министър Йорданова обясни, че заплатите няма да бъдат увеличени за всички с еднакъв процент, ще се следва моделът на увеличение на възнагражденията в МВР.

Надзиратели и полицаи излизат на голям протест в София

Надежда Йорданова подчерта, че разговорите със синдикатите не са спирали, като в понеделник й предстои среща с тях. "Има изработени решения за по-добра организация, за оптимизация на определени структури, за да бъдат по-ефективни", каза тя.

"Синдикатите, по думите ѝ имали възражения срещу някои от тях, но тя им благодари за активната позиция. В България съотношението между лишени от свобода и надзорно-охранителен състав е близко до средните нива за Европа", каза още правосъдният министър.

Има обаче места за лишаване от свобода, където има недостиг, което затруднява работата и създава напрежение. Има бройки, но въпросът е да се разпределят и да се организира работата по най-добрия начин".

Служителите в затвора настояха да бъдат взети мерки срещу агресията от страна на затворнички срещу тях. По думите им, леките мерки и наказания са причината лишените от свобода да нямат респект към тях и да ги нападат ежедневно вербално и физически.

Те алармираха, че зоната за повишена сигурност, в която трябва да се настаняват опасните затворници, не функционира от миналата година. Министърът отговори, че е необходимо да се вземе комплекс от мерки.

Надзирателките заявиха, че се надяват на положителен резултат от срещата, но ако не им бъдат вдигнати заплатите и не бъдат подобрени условията на труд, ще протестират.
Надежда Йорданова бе в Сливен за среща с лишени от свобода, станали жертва на домашно насилие.

Тя посочи, че прави посещения в затворите, за да провери условията, в които излежават своите присъди, социалната работа с тях, условията за труд. Част от тях са споделили своите житейски съдби, направили ги от жертви на насилие в престъпници.

Министерството на правосъдието обяви в понеделник с обществено обсъждане Закон за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие, каза министърът. С него се предлага по-добра защита и ефективна превенция на такива случаи.

По думите ѝ от министерството обмислят и възможността и други институции да бъдат упълномощени да предприемат мерки и процедурата по защита да започне със съдействието на болница, полиция, община. Много от жертвите се присетняват да подават сигнали или пък ги оттеглят под натиск на партньора.
БТА