Служители в системата на МВР от различните й структури излязоха на протест пред сградата на Областна дирекция на МВР в Кърджали.

Представлявани са от местните структури на двата синдиката в областта: на служителите на затворите в България и Синдикална федерация на служителите в МВР.

Техните искания са същите, като на колегите им в цялата страна, а именно индексация на работната заплата, съобразена с нивото на инфлация в страната, както и по-добри условия на труд. По думите на председателя на синдикално дружество „Арес“ при синдиката на служителите на затворите в България - Наско Атанасов, служителите на затворите към момента като условия нямат дори това, което е разписано в Кодекса на труда, а трудовите им възнаграждения не са променяни през последните 4 години. „Основната стартова заплата в сектора започва от 800лв. за стажант, а на действащ, като нас, е 1 200 лв.“, обясни Атанасов.

Протести на полицаи и надзиратели в цялата страна

”Тази година отново имаше увеличение на възнагражденията на някои държавни структури, ние пак бяхме забравени. В момента пуснаха заповед, в която едва ли не има решение за увеличение на възнагражденията с 20 %, но информацията ни е, че нито в НС, нито в която и да е структура, от която може би ще зависи въпросното увеличение, то не е внесено за разглеждане и съответно не е одобрено“, обясни заместник-председателят на Синдикално дружество 66 в Кърджали Божидар Делийски. 

По думите му ежедневно служителите в системата на МВР показват защо е важна тяхната професия, като припомни участието на  полицията по време на пандемията. ”Хубаво е да ни разтоварят от функции, които не са чисто полицейски и да ни оставят само полицейските функции, а не както колегите се шегуват – да сме министерство на всичките работи“, каза още той. 

По отношение на условията си на труд, протестиращите разказаха, че в последно време нещата малко са се подобрили, но допреди няколко месеца някои от тях са ползвали лични компютри, а консумативите и до днес си ги осигуряват сами. В процеса на работа им се налага да използват личните си автомобили. Използват и личните си телефони, защото нямат служебни. 

„Тук сме, за да провокираме някаква промяна или действие от страна на министерството“, каза още Божидар Делийски. Той обясни, че не са против реформите, но да бъдат ясни и с категорични правила, въведени след задълбочен анализ. 

„Имам предвид извеждането на някои служби като пожарната, КАТ, „Български документи за самоличност, единния европейски номер 112, без да има задълбочен анализ, но как ще стане?“, коментира той и допълни, че това решение не е съгласувано със синдикатите.

Протестиращите служители от системата на МВР в област Кърджали посочиха, че е планиран национален протест на 12 юни в София, но дали той ще се случи зависи от днешната среща между Управителния съвет на синдиката на затворите в България и министъра на правосъдието.
БТА