Черешови насаждения в Китай
Черешови насаждения в Китай / netinfo
Експертна комисия извършва оценка на щетите от измръзвания върху овощните насаждения в Сливенска област. Това съобщи Тодор Братанов, директор на Областната служба "Земеделие". По първоначални данни студовете под -10 градуса са нанесли поражения върху ранноцъфтящите сортове и култури - праскови, кайсии и бадеми. В земеделската служба са постъпили няколко заявления за пропаднали над 50% овощни градини.

След проверка какви са пораженията от неблагоприятните климатични условия резултатите ще бъдат изпратени в МЗХ и от там ще се определи размера на обезщетенията. През миналата година около 200 лв. на декар е изплатило министерството на пострадалите стопани. Тодор Братанов припомни, че обезщетения се изплащат само за напълно пропаднали площи. А тези земеделци, които са получили такива, губят право да кандидатстват по схемите за обвързаните плащания, защото те са на база реализирана продукция.
 
Държавен фонд "Земеделие" оказва помощ при сключване на застраховка на продукцията, като поема част от плащанията по застрахователните полици, уточни инж. Братанов.