Настаняват болни от морбили в ТУБ - болница?
Настаняват болни от морбили в ТУБ - болница? / netinfo

Спешна среща във връзка с епидемията от морбили се проведе в РИОКОЗ-Сливен. В нея участваха директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Йордан Котов, временно изпълняващият длъжността директор на РЦЗ-Сливен д-р Недялка Чолакова, началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Славов, директорът на Военна болница д-р Пенчев и директорът на РИОКОЗ д-р Виолета Узунова. Инициатор на срещата бе началникът на инфекциозното отделение д-р Митко Баев.

Той изрази безпокойството си от нарастващия брой на заразените с морбили и все по-голямата нужда от нови легла. Специалистите обсъдиха вариантите за евентуално настаняване на нови болни. В момента лежащо-болните пациентите са 122, всички са с усложнения. 81 от тях са настанени в инфекциозното отделение, а останалите - във Военна болница. И на двете места обаче няма повече възможност за увеличаване на легловата база.

Водят се преговори с болницата за лечение на белодробни болести да обособи цяло отделение, което да поеме нови болни.

Според специалистите пропуските в имунизацията са причина за епидемията от морбили в Сливенско. Някои от болните деца не са имунизирани, а други са приели ваксината веднъж, но не са реимунизирани. Лекарите смятат, че трябва да се направи сериозен анализ за причините и да има санкции за виновните.