Намаляват пожарите в община Сливен
Намаляват пожарите в община Сливен / Дарик Сливен, архив

 

Намаляват пожарите на територията на община Сливен. От началото на годината пожарникарите са гасили 202 пожара, срещу 234 за същия период на миналата година. 50 са пожарите с нанесени преки материални щети, в 152 случая са горели високи треви и храсти. Това съобщи за Дарик главен инспектор Владимир Демирев от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" – Сливен. Увеличение има в останалите дейности – аварийно-спасителни и оказване на техническа помощ, което се дължи на проблемите от обилните дъждове през месец май. 258 са произшествията, в които екипи на пожарната са взели участие, има две дежурства с пожарна техника, в 4 случая е оказана помощ на други районни служби, подадени са 8 лъжливи сигнала. От началото на годината интензивността на повикванията е 12,66 на дененощие.

Техниката, която ще участва в жътвената кампания трябва да бъде технически изправна, за което трябва да бъде представен съответния талон от контролно техническата инспекция при МЗХ – каза още главен инспектор Демирев. Още при приемане на документите за извършване на проверка за пожарна безопасност, от пожарната изискват копие от този талон.

Очаква се със заповед на кмета да бъде обявено настепването на восъчната злялост на житните посеви, което ще даде и старт на жътвата.

От пожарната контролират земеделските земи и след приключване на жътвата, когато започват да се палят стърнищата. Важи забраната за палене на стърнищата, на сухи треви по слоговете, край пътищата и тя е валидна до приключване на пожароопасния сезон. От 2-3 години задължително след ликвидиране на пожари в такива стърнища изпращаме информация в Областна служба „Земеделие и заедно с наш представител ходим на място. Така се определя точно кой е парцелът, кой е собственикът или ползвателят и се подава информация в Държавен фонд „Земеделие” и на съответния стопанин не се изплащат евросубсидиите” – обясни Владимир Демирев. Според него тази мярка е довела до чувствително намаление на случаиет на палене на стърнища.