Национална програма за интеграция и заетост на бежанците предвижда държавата
Национална програма за интеграция и заетост на бежанците предвижда държавата / ОА - Ямбол

Държавата предвижда национална програма за интеграция и заетост на лицата, получили статут на бежанец или хуманитарен статут от България. „В момента се обсъждат параметрите на програмата, но от сега мога да заявя, че за нейното финансиране няма да се използват средства от други програми за заетост” - каза при посещението си в Елхово заместник- министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Според нея е важно хората, които решат да се устроят на територията на страната, да се реализират на пазара на труда възможно най-бързо, за да започнат да дават своя принос към икономиката.

Росица Янкова беше на посещение в града, за да се срещне с представители на местната и държавна власт и да обсъди плановете на министерството за стимулиране на заетостта през следващата година, съобщават от Областна администрация - Ямбол. В срещата са се включили  областният управител на Ямбол Николай Пенев, изпълнителните директори на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта, кметът на община Елхово Петър Киров, кметски наместници и представители на регионалните социални служби.

 

Сред новите програми, които се обсъждат, са за работници по залесяване и възстановяване на българската гора и по опазване на културно-историческото наследство /включително охрана и обща поддръжка на паметници на културата, музеи и други подобни обекти/. Ще бъдат направени подобрения в сега действащите програми и мерки, а механизмите за кандидатстване ще бъдат облекчени.