Музеят на бойната слава в Ямбол се обзавежда с нови, уникални експонати
Музеят на бойната слава в Ямбол се обзавежда с нови, уникални експонати / архив Дарик - Сливен

С нови експонати продължава да се обзавежда Музеят на бойната слава в Ямбол, разположен на територията на бившите пионерски казарми. Там се вече се намират ценни образци на различен тип стрелково оръжие като уникално немско зенитно оръдие, каквито има само две в страната, 82 мм минохвъргачка, безоткатно оръдие Б-10. За нуждите на музея са осигурени още 130 мм ракетна установка Р - 2, 85 мм противотанково оръдие ЗИС - С - 53, както и други експонати.

Паралелно с доставянето на различни оръжия, върви и реставрирането на уникалните образци от немска бронетанкова техника, които ще бъдат сред акцентите в Музея на бойната слава. С напълно реставриран външен вид са станалите популярни като танкове „Майбах" експонати. Ямбол е сред привилегированите градове по света да имат един от малкото останали танкове от този тип. Възстановените машини ще бъдат транспортирани на територията на музея в близките дни.

За попълване колекцията на музея се разчита и на граждани, бивши военнослужещи, колекционери. Могат да бъдат дарявани всякакъв вид оръжие и военно оборудване, както и снимков материал. Структурата на музея предвижда той да обхване периодите от създаването на българската държава до наши дни, като отделните акценти ще се попълват в зависимост от постъпленията на експонатите.