Министър Ненчев дарява военни имоти за нуждите на Музея на бойната слава в Ямбол
Министър Ненчев дарява военни имоти за нуждите на Музея на бойната слава в Ямбол / Община Ямбол

„Всички днес тук ни събраха желанието за съхраняването на българския дух, респектът към армията и стремежът за предаване на самочувствието ни като българи на идните поколения” - с тези думи кметът на Ямбол Георги Славов откри форума „Бойната слава на България“, организиран от община Ямбол и посветен на 70-та годишнина от края на Втората световна война и от участието на Българската армия в заключителната фаза на войната.

Патрон на събитието е министърът на отбраната на Република България Николай Ненчев, който приветства участници в конференцията и засвидетелства подкрепата си за родолюбивата инициатива.

Министър  Ненчев заяви още и категоричното си намерение да дари няколко военни имота с отпаднала необходимост на община Ямбол за нуждите на Музея на бойната слава, за да може той да се разгърне в още по-голям мащаб.

Сред гостите на форума бе и генерал Аню Ангелов, съветник на премиера по въпросите на отбраната.

По време на форума, който продължава до 17.00 часа в зрителната зала на община Ямбол се представят доклади за участието на Българската армия и на 29-и пехотен Ямболски полк в заключителната фаза на Втората световна война. Сред лекторите са полк. доц. д-р Анатолий Прокопиев от Военна академия „Г. С. Раковски“; полк. проф. Димитър Минчев, подп. Милчо Начев, директор на Музей на бойната слава – Ямбол и Мария Иванова, уредник в Регионален исторически музей - Ямбол.

В знак на признателност и за приноса им в съграждането на бойната слава на България и на Ямбол, кметът връчи благодарствени грамоти на ветерани от 29-ти пехотен Ямболски полк.

Програмата на форума продължава от 17.00 с шествие от сградата на общината до Музея на бойната слава, със специалното участие на Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част.

 

В 17.30 часа в Музея на бойната слава ще бъде възстановката на военни действия, пресъздаваща атаката на 29-и Ямболски пехотен полк при с. Грабово от 25 декември 1944 г.