Матура по избор и тест по математика се провеждат днес
Матура по избор и тест по математика се провеждат днес / www.sxc.hu

Държавни зрелостни изпити по предмет, избран от зрелостниците се провежда днес. За втори зрелостен изпит в област Сливен най-предпочитан по традиция е география - 727 зрелостника са подали заявление за явяване на този изпит по този предмет, а само един ученик ще се яви на държавен зрелостен изпит по италиански език.

Вариант 1, от два изпитни варианта, беше изтеглен от журналист на БТА в Министерството на образованието, младежта и науката за вторите държавни зрелостни изпити по 13 предмета по избор на зрелостниците, които започнаха в 8.00 ч. и продължават четири астрономически часа.

В 9.00 ч. ще се състои теглене на изпитния вариант за националното външно оценяване в края на 7-ми клас, който започва в 10.00 ч. Изпитните варианти ще се оповестят на сайта на МОМН след 15.00 ч.

1748 седмокласници от област Сливен се очаква да се явят на национално външно оценяване по математика. Тестът се състои от модул за национално външно оценяване с времетраене 60 минути, включващ 20 задачи, и допълнителен модул, включващ 4 задачи с отворен отговор. Максималният брой точки и по двата предмета е 100, от които максималният брой за първия модул е 65 точки, а за втория модул – 35 точки. Учениците със специални образователни потребности имат право на удължено с до 30 минути времетраене на първия модул.

За първи път през тази година матурите и изпитите в 7-ми клас се организират заедно, за да се пести учебно време. Матурата и националното външно оценяване по български език и литература, които се проведоха на 21 май, в Сливенска област преминаха без проблеми, с добра организация.