Лечков: Не се притеснявам за проверките на прокуратурата
Лечков: Не се притеснявам за проверките на прокуратурата / netinfo

Нямам никакви притеснения за проверките на прокуратурата, заяви днес кметът на Сливен Йордан Лечков. Той дори апелира към проверяващите органи  да си свършат добре  работата. 

Окръжна прокуратура - Сливен разпореди изземване на документация от Община Сливен, свързана с образувано досъдебно производство, касаещо разходването на общински пари по обществени поръчки.

Лечков уточни, че са поискани оригинални документи по процедури от Първо рамково споразумение, сключено през 2007 година, без да конкретизира за какви дейности се отнася то. Според него прокуратурата иска информация от архива, а по закон кметът е отговорен за него и всяка справка трябва да бъде поискана по законов ред. Ако това бъде направено, нямало да има проблем общината да предостави документите.

Кметът изрази недоволството си, че разпореждането на прокуратурата е подписано на 25 януари, а посещението в общината е станало един ден преди гласуването на бюджета за 2010 година. Той е категоричен, че до сега не са констатирани нередности от тези институции и органи, които отговарят пряко за проверките в общините и работата на общинската администрация.

Междувременно стана ясно, че Окръжен съд Сливен засега не е получил второ искане от прокуратурата за изземване на документи от община Сливен във връзка с досъдебно производство по изпълнението на обществени поръчки.  Това каза за Дарик зам.-председателят на съда Мартин Данчев.

Такова разрешение съдът е дал на прокуратурата още преди няколко седмици, като е описал точно от кои стаи могат да бъдат взети документите, защото не може да бъде дадено разрешение за обиск на цялата община. Вчера, 17 февруари, прокуратурата не е успяла да вземе документите.