Кърлежите плъзнаха, трима се заразиха с марсилска треска
Кърлежите плъзнаха, трима се заразиха с марсилска треска / Dariknews, Архив

3 случая на марсилска треска са регистрирани в област Сливен през месец май. Това съобщи за Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция в Сливен д-р Виолета Узунова. Няма заболели от лаймска болест и хеморагична треска.

Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на забития кърлеж е най-добрата профилактика, съветва специалистът.

Възможно е заразяването да стане само часове след забиването на кърлежа. Дори при изчезване на симптомите, трябва спешно да се потърси лекарска помощ, тъй като причинителят остава в организма ви и може до доведе до фатални усложнения, уточни д-р Узунова.

Специалистът отново припомни, че е препоръчително да се избягва посещение на райони с гъста растителност и висока влажност поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата да се използват отъпканите и лишени от буйна растителност места. Да се носи подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи.

Желателно е използването на репеленти за кожата и перметрин за дрехите.