/ Община Сливен
Предложението за оптимизация на училищната мрежа в град Сливен е оттгелено от вносителя, кмета Стефан Радев. Изчаква се решението за преминаване на едносменен режим на работната група. Кметът ще предложи на Общинския съвет да разгледа единствено частта, в която се предлага основното училище в село Желю войвода да се преобразува в обединено.
 
„По отношение на училищната база на територията на град Сливен ще разгледаме въпроса тогава, когато работната група даде своята визия и изготви най-доброто предложение. То трябва да е съобразено с цялата училищна мрежа и да отговори на въпроса как да се възползваме от базата за преминаване на едносменен режим.

Този дебат е необходим и ясно показва защо никой не е повдигнал темата. Моето мнение е, че независимо колко е трудно, на обсъждане трябва да се поставят и конфликтните теми. Всяка промяна е свързана с дискомфорт и време за адаптация“, каза Радев. 
 
От обсъжданията до момента е станало ясно, че е необходимо още време и с оттеглянето на предложението той дава възможност на работната група да разгледа обстойно анализа на Общината.
 
„Ако общото мнение е, че е нужно време, аз съм готов да предоставя такова време. За съжаление, беше направен опит да се прехвърли напрежението върху учениците, за които водеща е емоцията. Не одобрявам въвличането на децата и противопоставянето между тях. Не искам дискусията да продължава в този вид.

Въпросът трябва да се реши от възрастните и да не натоварваме децата. Очаквах нивото на емоционалността да намалее, за сметка на рационалните предложения“, допълни кметът.

Стефан Радев призова за активно участие в работната група от страна на директори на училища, синдикати, Постоянната комисия по образование към Общинския съвет и всички заинтересовани страни.