Китайци искат да отглеждат еко зеленчуци в стралджанско
Китайци искат да отглеждат еко зеленчуци в стралджанско / Общински пресцентър Стралджа

Екологични зеленчуци искат да произвеждат в стралджанско китайски инвеститори. Плановете са на около 1000 дка в землище между селата Александрово и Войника да бъде създадена зеленчукова  база и с приложение на съвременен управленски модел да се развива екологично селско стопанство.

Проектът за инвестиции и управление представиха пред кмета на община Стралджа Митко Андонов представителите на китайската земеделска инвестиционна компания - президентът на фирмата Юй Донг, заедно с вицепрезидента Джан Йентао и Хуанг Маоинг, продуктов мениджър.

Китайските специалисти са сигурни, че това инвестицията ще  даде тласък на местното зеленчукопроизводство. Те планират не само да запълнят вакуума в производството с активен пласмент на вътрешния пазар, но имат амбицията производството да стане част от зеленчуковата потребителска кошница на европееца.

Практическото изпълнение на проекта визира изграждане на  зеленчукова производителна база, включително за оранжерийни зеленчуци, парникови гъби и адаптация и отглеждане на зеленчуков разсад. Сезонно в производството ще могат да работят около 600 души.