Картини на Йордан Кювлиев показват в Стара Загора
Картини на Йордан Кювлиев показват в Стара Загора / netinfo

Ретроспективната изложба “Йордан Кювлиев /1877-1910/” бе открита в Художествената галерия в Стара Загора. Всички живописни творби на художника са притежание на Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен, която за първи път ги представя в града на липите. Изложбата включва 40 живописни творби от всички периоди на изкуството на Кювлиев, както и някои от произведенията, добили популярност във времето.

Изложбата бе открита от Марин Добрев, директор на галерията в Стара Загора,  който запозна присъстващите с творчеството и биографията на художника. Даниела Ненчева, директор на галерията в Сливен, разказа интересни факти от биографията на художника, както и информация за това как са попаднали творбите му в галерията в Сливен.

Изложбата ще гостува един месец в Стара Загора.

 

Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 г. в Сливен. 1895 Заминава за Белгия където учи строително инжинерство в Гент. Три години по-късно напуска строителния факултет и постъпва в Художествената академия на Антверпен. Учи живопис при проф. Жулиен Девринт. Завършва Академията през 1902 г. и се завръща в България. През 1903 г. е назначен  за гимназиален учител по рисуване в Сливен. Включва се активно в културния живот на града.
1904 Участва със своя творба /“Бащин Дом“/ на изложението в Сен-Луи, САЩ. Започват ранните му участия в колективните изложби в страната. Приет е за член на дружество „Съвременно изкуство”.
1905 Урежда музейна сбирка с творби на Димитър Добрович, с която се слага началото на бъдещата Художествена галерия на Сливен.
1906 Участва във втората южнославянска изложба на дружество „Лада“.
1909 Негови произведения са включени в десетата международна изложба в Мюнхен.
Йордан Кювлиев е сред първите пленеристи в българската живопис. Изкуството му е посветено основно на пейзажа и портрета. С неговото творчество са свързани първите крачки в областта на морския пейзаж.
На 15 август 1910 г. загива във водите край Несебър.  
Негови произведения притежават Художествена галерия „Димитър Добрович” Сливен, Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия.